Mikroplast i kosmetika

Marin nedskräpning är ett allvarligt problem som vi alla strävar efter att stoppa så snabbt och effektivt som möjligt. Inom EU har därför en ny begränsning för mikroplast tagits fram i REACH-förordningen. Begränsningen gäller alla typer av blandningar på den europeiska marknaden, men detta inlägg handlar om mikroplast i kosmetika och hur den nya lagstiftningen kommer att påverka kosmetikabranschen.

Definition av mikroplast

Mikroplast förkortas SPM vilket ska utläsas som Synthetic polymer microparticles. Det vill säga syntetiska polymerer i partikelform. Enligt definitionen i lagstiftningen ska SPM vara fasta polymerer som inte är större än 5 mm i någon dimension, alternativt vara högst 15 mm långa och 5 mm breda.

Polymerer som inte omfattas

Följande typer av polymerer omfattas inte av SPM-definitionen:

  • Naturliga polymerer som inte har genomgått syntetisk modifiering

  • Polymerer som är lätt nedbrytbara

  • Polymerer som har en vattenlöslighet som överstiger 2 g/l

  • Polymerer som inte innehåller kolatomer

  • Polymerer som är vätskor

Undantag 5b

Det aktuella lagförslaget innehåller ett undantag som kommer att kunna användas för vissa tillämpningar inom kosmetika. Undantaget heter 5b i lagstiftningen och avser SPM vars fysiska egenskaper ändras permanent under avsedd slutanvändning på ett sådant sätt att polymeren inte längre omfattas av tillämpningsområdet för lagstiftningen. Typexemplet är nagellack som bildar en film i samband med slutanvändningen, denna film uppfyller inte längre definitionen av SPM och därför kan undantag 5b åberopas.

Information i leverantörskedjan

Det är viktigt att ta reda på om aktuellt produktsortiment innehåller SPM-ingredienser. Det är därför klokt att ha en dialog i leverantörskedjan för att säkerställa regulatorisk status för alla produkter.

Tre olika scenarion

Det finns tre olika scenarion för kosmetiska produkter och SPM framöver, se nedan:

1. Produkten innehåller inte SPM

Då behöver inga åtgärder vidtas.

2. Produkten innehåller SPM som är undantagna enligt 5b

Trots undantaget finns krav både avseende märkning och rapportering.

Märkningskrav: Kosmetiska produkter som innehåller SPM, även de som är undantagna enligt undantag 5b, måste från och med 17 oktober 2025 märkas med anvisningar för användning och bortskaffande. Detta förkortas ofta med IFUD (Instructions For Use and Disposal). Cosmetics Europe och KoHF rekommenderar att märkningskravet uppfylls genom detta piktogram.

OBS: Rekommendationen att använda detta piktogram är en rekommendation och inte är formellt lagkrav.

Rapporteringskrav: Den som släpper ut produkter som innehåller SPM, gäller även undantagna SPM, på marknaden är från och med 2027 skyldiga att årligen rapportera till den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA. Första gången detta rapporteringskrav gäller är 31 maj 2027. Sedan kommer det att vara obligatoriskt att rapportera senast 31 maj varje år.

3. Produkten innehåller SPM som inte är undantagna

Kosmetiska produkter som innehåller SPM som inte är undantagna i lagstiftningen kommer att förbjudas någon gång mellan 2027 - 2035. När förbudet börjar gälla beror på vilken produkttyp den kosmetiska produkten tillhör. Från och med 2031 kommer dessa produkter att omfattas av följande märkning: ”Den här produkten innehåller mikroplast”.

Känns det komplext?

Toxintelligence erbjuder rådgivning och konsultstöd kring frågor som rör SPM.

Nästa
Nästa

Revidering av CLP-förordningen