fokus

Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Mikroplast i kosmetika

Marin nedskräpning är något som alla gärna vill stoppa så snabbt och effektivt som möjligt. Inom EU har därför en ny begränsning för mikroplast tagits fram i REACH-förordningen. Begränsningen gäller alla typer av blandningar på den europeiska marknaden, men detta inlägg handlar om mikroplast i kosmetika och hur den nya lagstiftningen kommer att påverka kosmetikabranschen.

Läs mer
Kemiska produkter Jennie Tidqvist Kemiska produkter Jennie Tidqvist

Revidering av CLP-förordningen

En översyn av EU-förordningen om klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter (CLP) pågår just nu. Förslaget till revidering väntas godkännas av Europaparlamentet i september och en officiell publicering beräknas därefter ske innan årets slut. De planerade ändringarna berör bland annat märkning och marknadsföring av kemikalier, regler för klassificering av ämnen med flera beståndsdelar (MOCS) samt krav vid inrapportering av giftinformation. Förändringarna införs successivt med olika övergångsperioder från mitten av 2026 fram till slutet av 2028.

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Glidmedel och dess regulatoriska produkttyper

Har du någonsin funderat över lagstiftningen för glidmedel? För att förstå vilka regler som gäller för ett glidmedel måste produkttypen först bestämmas. Är det en kosmetisk produkt, en medicinteknisk produkt, ett läkemedel eller en kemisk produkt?

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Utökade begränsningar för cykliska siloxaner

Cykliska siloxaner är ämnen med fantastiska kosmetiska egenskaper men som med all rätt är på väg att bli förbjudna. Nu har EU tagit ett rejält kliv framåt på det regulatoriska området för såväl kosmetiska- som för kemiska produkter. Se till att hänga med i svängarna! 

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Vitamin A – Nya begränsningar och märkningskrav

Från och med 1 november 2025 får kosmetiska produkter som innehåller någon av Vitamin A-ingredienserna Retinol, Retinyl Acetate eller Retinyl Palmitate inte sättas på EU-marknaden om inte både haltbegränsningar och märkningskrav uppfylls. För produkter som redan finns på marknaden är det 1 maj 2027 som gäller för när de nya lagkraven måste uppfyllas.

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Tobaksfria nikotinprodukter – en komplex produktkategori

Från och med den 1 januari 2024 måste tillverkare och importörer av tobaksfria nikotinprodukter anmäla sina produkter till Folkhälsomyndigheten. Produktanmälan ska inkludera viktig information såsom produktingredienser, nikotindos och en försäkran om att produkten är tillverkad i enlighet med de krav som ställs på tobaksfria nikotinprodukter.

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

Varför sitter plötsligt plastkorken kvar?

Har du märkt att korken på mjölkförpackningen eller Coca Cola-flaskan inte går att ta av som den gjorde tidigare? Det finns en anledning och det är EUs direktiv om engångsplast, dvs ett lagkrav inom EU.

Läs mer
Jennie Tidqvist Jennie Tidqvist

E-märket på färdigförpackningar

Det finns krav på hur färdigförpackade produkter, såsom vissa livsmedel, kemikalier och kosmetika, ska märkas, hur mycket volymen/vikten får avvika från vad som anges på en produkt, samt hur det ska mätas och kontrolleras. Kraven finns för att konsumenter ska kunna lita på att de faktiskt får den mängd som de betalar för. E-märkningen är frivillig, men indikerar att den färdigförpackade produkten uppfyller just kraven för mängd och märkning. Märkningen fungerar som en kvalitetsstämpel inom Sverige och EU.

Läs mer