
fokus
Senior konsult sökes
Vi söker en utåtriktad, ansvarsfull och affärsmässig naturvetare som är intresserad av omväxlande arbetsuppgifter, högt tempo och personlig utveckling. Känner du dig träffad? Skicka in din ansökan redan idag!
Harmoniserad EU-klassificering för titandioxid
Tidigare har vi på Toxintelligence rapporterat om nyheten kring titandioxidens eventuella framtida kemikalieklassificering. Nu har den antagits. Den fjortonde tekniska anpassningen (ATP14) till CLP innehåller numera den nya titandioxidklassificeringen (H351 - Misstänkt cancerframkallande vid inandning).
Toxintelligence rekommenderar läsning om virus!
Toxintelligence rekommenderar dig som vill lära dig mer om virus, vaccin och antivirala läkemedel att läsa Ulf Ellerviks pinfärska essä som med avstamp i Covid-19 tar oss med på en intressant resa genom historiska pandemier.
Cykliska siloxaner på väg ut!
Har du någon gång tänkt på varför vissa kosmetiska produkter känns så sköna att applicera på huden? När du hittar en sån produkt, kolla på baksidan! Svaret kan ligga i de cykliska siloxanerna. Dessa ämnen har fantastiska kosmetiska egenskaper, men är med all rätt på väg att bli förbjudna. Och nu går det fort. Häng med i svängarna!
Fokus-serie om Mikroplast: Del2 – Utgör mikroplaster ett stort hot mot miljön?
Många uppfattar mikroplaster som ett hot mot miljön. Varningar florerar överallt. Faktum är dock att många studier som påvisat mikroplasters skadlighet inte har genomförts korrekt.
Fokus-serie om Mikroplast: Del 1 - Vad är mikroplast
Mikroplastfrågan är numera en het potatis. ECHA har nyligen kommit ut med ett förbud mot avsiktligen tillsätta mikroplast i kemiska produkter. I vår kommande fokusserie kommer vi reda ut begreppet mikroplast och vad detta förbud innebär.
Fokus-serie om Nano: Del 3 - Titandioxid och eventuell cancerklassning
Titandioxid är världens mest använda vita färgpigment. Titandioxid är även en godkänd livsmedelstillsats och ett vanligt UV-filter i solskyddsprodukter. I färgindustrin har pigment rivits till micro- eller nanostorlek i alla tider. Men nu kan titandioxid i nano-partikelstorlek få en obehaglig klassning.
Fokus-serie om Nano: Del 2 - Nano och lungskador
Varför skriver vi en Fokus-serie om Nano?
För att begreppet nano är väldigt missförstått. Många förknippar nano med något negativt och tror att nanopartiklar är små och kan tränga in överallt. Hur det egentligen ligger till med nanopartiklar kommer vi att reda ut under hösten.
Del 2 - Nano och lungskador
Nanopartikeln en mycket liten men fortfarande större än många andra molekyler som vi frivilligt exponeras för i vardagen som till exempel socker, vitaminer och mineraler. Att andas in en hög koncentration partiklar under lång tid, oavsett storlek, är skadligt för lungorna.