EU förbjuder PFAS
PFAS är en förkortning som står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Det finns mer än 10 000 olika PFAS-ämnen med olika egenskaper. PFAS-ämnen finns i alla tre aggregationstillstånden, från små molekyler i gasform som används som köldmedium eller drivgas via mellanstora ämnen i vätskeform som används i brandskum, impregnering och smörjmedel till de stora polymererna i fast form som används i bland annat stekpannor och funktionskläder.
Bra funktionsegenskaper
Anledningen till att PFAS fått vitt spridd användning är dess unika egenskaper. Förutom att vara inert och filmbildande är PFAS både fett- och vattenavvisande. Ytor som beläggs med PFAS är därför eftertraktat i många olika tillämpningar inom många olika branscher.
Evighetskemikalier
På andra sidan av myntet finns PFAS omdiskuterade miljöegenskaper. PFAS är generellt svårnedbrytbart i miljön vilket gör att PFAS som släpps ut till den yttre miljön inte bryts ner. Därför kallas PFAS ibland för evighetskemikalier. Det finns även PFAS-ämnen som har negativ hälsoklassificering i form av cancerframkallande eller reproduktionstoxiska egenskaper. Mot denna bakgrund har EU tagit fram ett lagförslag som förespråkar ett generellt förbud mot PFAS i framtiden.
Tidplan och undantag
Det aktuella lagförslaget som kommer att innebära ett förbud mot såväl tillverkning som import till EU av PFAS och PFAS-innehållande produkter kommer sannolikt att börja gälla från och med 1 januari 2027. Dock kommer det att finnas många undantag.
Följande tre produktgrupper kommer att undantas helt från förbudet.
Läkemedel
Biocider
Växtskyddsmedel
För vissa industriella tillämpningar inom kyla, isolering och för brandsläckning samt för vissa medicintekniska implantat föreslås övergångstider på 5 respektive 12 år. Toxintelligence bevakar PFAS-frågan med stort intresse.
Vill du veta mer om PFAS och vad förbudet innebär?
Kontakta Pär Svahnberg
par.svahnberg@toxintelligence.se
0730-62 69 62