Kosttillskott är en populär produktkategori trots att de allra flesta av oss får i oss det vi behöver genom att äta vanlig mat. Känner du till att det idag inte finns några lagstadgade maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott men att det är något som Livsmedelsverket väntas införa i nationell lagstiftning inom kort? Läs mer om några av de regler som gäller för innehåll i kosttillskott samt specifika märkningsregler kopplat till innehållet samt hälso- och skönhetspåståenden.
Kosttillskott
Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form kan säljas som kosttillskott. Gemensamt för alla produkter, oavsett innehåll, är att de dels är avsedda att komplettera den vanliga kosten, dels att de säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.
För de allra flesta människor i Sverige finns det inget behov av att äta kosttillskott. Vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. Men det finns viktiga undantag. Personer som exempelvis inte äter alla sorters livsmedel, kvinnor som är eller kan tänkas bli gravida eller människor med någon sjukdom som leder till ökat behov av ett visst ämne rekommenderas äta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
Studierna om att vi får i oss det som vi behöver genom vanlig mat till trots; kosttillskott är en populär produktkategori och vi äter kosttillskott även om vi inte nödvändigtvis behöver.
Det krävs inget godkännande för att släppa ut kosttillskott på den svenska marknaden, men tillverkare är naturligtvis ansvariga för att de kosttillskott som säljs är säkra. Som ansvarsfull återförsäljare kan det dock vara bra att se över innehållet i de kosttillskott som man säljer för att veta om de tangerar de gränsvärden där det finns risk för toxiska effekter. Kanske vill man som ett led i det egna kvalitetsarbetet välja bort vissa produkter som tangerar gränserna för vad som är säkert? Likväl är det klokt att hålla koll på att märkningsreglerna är uppfyllda både på produktetikett och i det som kommuniceras på hyllkants- och hyllsektionsmärkning och/eller i beskrivningar på e-com för att hjälpa kunderna att göra välinformerade val.
Häng med på en kortfattad beskrivning av några av de regler som gäller kosttillskott!
Innehåll
Om ett kosttillskott innehåller vitaminer och mineraler, är det ett obligatoriskt märkningskrav att skriva ut mängden för respektive ämne i procent av dagligt referensintag (DRI). Dessa referensvärden är gemensamma för hela EU. Det finns också krav på att skriva ut rekommenderad daglig dos. Det betyder att det inte är tillåtet att ange en dos för exempelvis varannan dag eller per vecka. På förpackningen ska det även finnas information om att den rekommenderade dagliga dosen inte ska överskridas oavsett om det finns hälsorisker med att överskrida den dagliga dosen eller inte.
Vitaminer och mineraler
Det finns listor över tillåtna vitaminer och mineraler samt vilka former av ämnet som får användas i bilaga 1 och 2 till direktiv 2002/46/EG. Det betyder att det endast är dessa former av vitaminer och mineraler som får förekomma i kosttillskott. Det är dock möjligt för företag att ansöka om godkännande för nya kemiska föreningar.
Livsmedelsverket föreslår maxvärden för vissa vitaminer och mineraler
Det finns inte några EU-gemensamma maximivärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Det finns heller inte nationell lagstiftning i Sverige för maximivärden. Det innebär i praktiken att det inte är möjligt för livsmedelskontrollen att stoppa kosttillskott med farliga halter av vitaminer och mineraler (höga doser av vitaminer och mineraler vara skadliga för kroppen), även om grundregeln naturligtvis är att tillverkare av kosttillskott inte får sälja produkter som inte är säkra för människors hälsa.
Livsmedelsverket har riskbedömt och riskhanterat samtliga vitaminer och mineraler som är tillåtna i kosttillskott och har föreslagit maximigränser för 23 av dem. Förslaget om maxvärden har skickas ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen väntas inom kort. Därefter kommer en övergångstid som föreslås vara ett år från det att föreskrifterna beslutas. Övergångstiden är bland annat till för att företag ska hinna se över avtalen med sina leverantörer och för att företagen ska få möjlighet att sälja slut på de produkter som överstiger maxvärdena.
Andra ämnen än vitaminer och mineraler
För andra ämnen som kan påverka näring och fysiologi finns inga listor som motsvarar listorna för vitaminer och mineraler. Det finns några förbjudna, begränsade och granskade ämnen listade i bilaga D III till förordning (EG) nr 1925/2006 som tillverkare behöver ha koll på, men på ett generellt plan kan man säga att kosttillskott får innehålla alltifrån extrakt av växter eller växtdelar till bakteriekulturer. Det viktigaste är det finns dokumentation som stödjer att ingredienser och dosnivåer är säkra.
Hälsopåståenden i produktmärkning- och beskrivning
Endast godkända hälsopåståenden eller allmänna hälsopåståenden som åtföljs av ett relevant godkänt hälsopåstående får göras för kosttillskott. ”Kalcium och magnesium bidrar till normal muskelfunktion” är ett typexempel på ett godkänt hälsopåstående för ett kosttillskott som innehåller kalcium och magnesium i sådan mängd att det uppfyller doskravet i hälsopåståendet. Även hälsopåståendet ”selen och zink bidrar till att bibehålla normala naglar” är godkänt enligt förordning (EU) nr 432/2012. Det kan vara bra att känna till att alla godkända hälsopåståenden har vetenskapligt stöd.
Påståenden om att substanser eller produkter kan resultera i ökad lyster i håret, förbättrad andedräkt, färre rynkor etc. är inte hälsopåståenden enligt definitionen i förordning (EG) nr 1924/2006. Dessa påståenden faller inom ramen för skönhetspåståenden eller så kallade ”beatuty claims”. Det är godkänt att skriva ut ”beauty claims” för kosttillskott på både produktetikett och på e-com, men som alltid är det viktigt att hålla koll på att det finns vetenskapligt stöd för de påståenden som görs för att de inte ska anses vara vilseledande enligt marknadsföringslagen.
Väl värt att notera i detta sammanhang är att det inte är tillåtet med produktspecifika påståenden där man antyder att hälsoeffekter beror på produkten i sig och inte ett specifikt ämne. Det är alltså tillåtet att exempelvis skriva att ”järn och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning” för ett kosttillskott som innehåller järn och magnesium. Det är däremot inte tillåtet att, för det fiktiva kosttillskottet Kost & Energi, skriva ”Kraft & energi bidrar till att minska trötthet och utmattning”.
Intresserad av att veta mer om märkning och innehåll i kosttillskott? Inkluderas kosttillskott i kvalitetsarbetet kopplat till produktsortiment? Vill du få en överblick av hur Livsmedelsverkets föreslagna maximivärden påverkar ditt produktsortiment?
Kontakta Ida Björling för mer information.